NEW_CLIL_LOGO_1600px_300px2.png

J-CLIL Events

<<<Previous Event Reports Updated!

​*Currently available only in Japanese

About Research Meetings

  • Presentations are 60 minutes each, including Q & A.

  • Please send any questions to: secretariat@te-clil.jp

  • Fees

    • J-CLIL members: Free

    • Non-J-CLIL members: 500 yen (undergraduate students: free)

>>>Upcoming Events

-------------------------------------------

-------------------------------------------

Schedule for Academic Year 2020

-------------------------------------------

The 19th J-CLIL Meeting

 

 *Postponed to July 18th due to COVID-19 concerns 

▶Date: April 25th (Sat), 2 pm to 5 pm

▶Venue: Waseda University, Toyama Campus

General Meeting
1 二五義博(海上保安大学校)「日本の過去のCLIL実践から学ぶ」
2 滝沢麻由美(東洋学園大学)「CLILによるTokyo2020公式プロジェクト参加実践授業(小学校)」

3 千葉克裕(文教大学)「CLILと多読指導」

 

-------------------------------------------

The 19th J-CLIL Meeting *Online

 *The event has ended. Thank you for your participation. 

Date: May 30th (Sat), 2 pm to 5:10 pm  

Venue:Online (Zoom Webinar) *If you would like to attend, please contact J-CLIL Office and register as a member.

2:00 Open

2:00 - 2:15 (15 min) General Meeting (Shigeru Sasajima, J-CLIL President)

2:20 - 3:00 (40 min) Presentation 1

3:00 - 3:10 (10 min) Q&A

3:10 - 3:20 (10 min) Break

3:20 - 4:00 (40 min) Presentation 2

4:00 - 4:10 (10 min) Q&A

4:10 - 4:20 (10 min) Break

4:20 - 5:00 (40 min) Presentation 3

5:00 - 5:10 (10 min) Q&A

5:10 Close

General Meeting (by Shigeru Sasajima, J-CLIL President)

Presentations

1 Keisuke Shimazaki (Sakai Municipal Tonobaba Junior High School),  Kazuko Kashiwagi (Osaka Kyoiku University)

"理科と英語のコラボレーションで育てるPISA型学力に関する長期研究-中学校におけるカリキュラムマネジメントから"
2 Michiko Kawasaki (Marie School)

"「CLIL」の考え方を通した10年間〜私塾での試み〜理科/算数を英語だけで教える"

3 Naoko Nakamura (United IP Management)

"ビジネス世界から見える理科CLIL授業の必要性―実践例とテキスト紹介―"

 

-------------------------------------------

The 5th J-CLIL Secondary Seminar *Online

 

 *The event has ended. Thank you for your participation. 

 

Date: 2020 July 6th (Sat) 13:00 -17:40

Location: Online (Zoom Webinar)​

Program:
13:00 Doors open
13:30 - 13:50 「CLILとは」「CLILの評価について」[In Japanese]
   Shirai Tatsuma (Yokohama Jogakuin Junior & Senior High School, J-CLIL S Chairperson)
13:50 – 14:20 「ESD CLILの実践報告」 [In English / In Japanese]   Koibuchi Kentaro, Jillian Baluyot, Tsukamoto Takahiro (Yokohama Jogakuin Junior & Senior High School)

14:30 – 15:00 「検定教科書を用いたCLILの授業デザイン」 [In Japanese]   Takagi Yukari (Tsurumi Sogo High School, J-CLIL S Committee)
15:10 – 15:40 「聖書CLILおよびオンライン美術CLIL
の実践報告」 [In Japanese]   Shibata Chikara, Shirai Tatsuma (Yokohama Jogakuin Junior & Senior High School)

15:50 – 16:20 「オールイングリッシュで理科の授業を行う効果」 [In Japanese]   Hamada Kazuki (Edogawa Municipal Higashi-kasai Junior High School)
16:30 – 17:00 「40人学級で検定教科書を活用したCLILの実践」 [In Japanese]
   Morita Takuya (Osaka Prefectural Minoo High School)
17:10 – 17:40 「他教科と連携した教科横断的な内容のCLIL」[In Japanese]
   Yamazaki Masaru (Wako Kokusai High School, J-CLIL S Commettee)
17:40 Closing

*Admission Free

-------------------------------------------

The 20th J-CLIL Meeting *Online

 

 *The event has ended. Thank you for your participation. 

Date: June 27th (Sat), 2 pm to 5 pm

Venue: Online (Zoom Webinar)
1 鯉渕健太郎(横浜女学院中学高等学校)「CLILにおけるTranslanguagingの効果的活用とは?」
2 廣康好美(上智大学)「初習言語のクラスでのCLILの実践の試み」

3 奥野由紀子(東京都立大学)、元田静(東海大学)「日本語CLIL授業におけるディスカッションの分析 −思考の深化に着目して−」

-------------------------------------------

The 21st J-CLIL Meeting

 

 *The event has ended. Thank you for your participation. 

Date: July 18th (Sat), 2 pm to 5 pm

Venue: Online (Zoom Webinar) *If you would like to attend, please contact J-CLIL Office and register as a member.


1 二五義博(海上保安大学校)、富岡宏健(広島大学附属三原中学校)

「小学校中学年における体育CLILの実践―体育の授業での英語使用の可能性について―」
2 滝沢麻由美(東洋学園大学)「CLILによるTokyo2020参画プログラム参加と社会科の 連携授業(小学校)〜 with/afterコロナも視野に入れて」

3 千葉克裕(文教大学)「CLILと多読指導」

Opening 2:00
2:05-2:45 (40 minutes) Presentation 1
2:45-2:55 (10 minutes) Question
2:55-3:05 (10 minutes) Break
3:05-3:45 (40 minutes) Presentation 2
3:45-3:55 (10 minutes) Question
3:55-4:05 (10 minutes) Break
4:05-4:45 (40 minutes) Presentation 3
4:45-4:55 (10 minutes) Question
Closing 5:00

(Updated: June 29)

 

-------------------------------------------

2020 J-CLIL Teacher Seminar

 

 *Cancelled due to COVID-19 concerns (May 7) 

▶Date: August 24th (Mon) to 28th (Fri)

▶Venue: Elementary, junior high, and high schools in Seinäjoki, Finnland

Theme (tentative): CLIL theory and practices in Scandinavia

All the other details are to be announced later.

-------------------------------------------

The 3rd J-CLIL Annual Bilingual Conference

Date & time: Saturday, October 3rd 2020 10 :00 am to 17:30 pm
Online conference (ZOOM)


Theme: CLIL pedagogy and intercultural awareness in Asia

and beyond
Plenary Talks:
Onno van Wilgenburg (Nuffic, the Netherlands) (English)

"CLIL in the Netherlands: 30 years of bottom-up development"
Song Li (Harbin Institute of Technology, China) (English)

"CLIL pedagogy and Intercultural education in the Chinese higher

education context"
Yoko Sturt Matsumoto (the University of Edinburgh, the UK) (in Japanese)

日本語教育とCLILアプローチ - 欧州の複言語主義の観点から」​

*Click the conference poster (*updated) for more details.

*Admission Free

*J-CLIL Members do not need to apply for participation.

*For Non-members: Please apply from here.

*For inquiries, please contact the J-CLIL secretariat <secretariat@te-clil.jp>

(*Updated: August 9th)

-------------------------------------------

The 22nd J-CLIL Meeting

Date: November 14th (Sat), 2 pm to 5 pm

Venue: TBA

1 長谷川早百合(明治学院大学・世田谷区立千歳小学校)「SDGsと連動するiEARN (International Education and Resource Network)を使った大学でのCLIL実践報告」
2 鎌倉好男(明法中学・高等学校)「CLILの枠組みを通してSDGsを「自分ごと化」する授業実践」
3 奥平文子(国際教育コンサルタント)「新時代のミャンマーの教員研修におけるCLILの可能性」

*Updated (Jul 7)

-------------------------------------------

The 23rd J-CLIL Meeting

Date: December 12th (Sat), 2 pm to 5 pm

Venue: TBA

1 柴田主悦、深川貴子、塚本貴博、鈴木俊典、白井龍馬(横浜女学院中学校高等学校)「聖書CLIL・美術CLIL・地理CLIL・ESD CLIL 実践報告」
2 Brian Shaw(Ei-Com, LLP)「Activating cognition & communication in CLIL lessons」

3 Kate Elwood (Waseda University) 

University student presentations and CLIL: Grappling with Daniel Kahneman's Thinking, Fast and Slow

-------------------------------------------

The 24th J-CLIL Meeting

Date: February 6th (Sat), 2 pm to 5 pm

Venue: TBA
1 George Okuhara(Yokohama International Institute)「A Sudy of Success and Failure of "international schools"in Japan」
2 中田葉月(寝屋川市第五小学校)「幼稚園でのCLIL授業(保育)実践報告」
3 安部由紀子(東京女子大学)「CLIL教科書の活用と発展」(暫定)

日本CLIL教育学会大会2020v2.jpg
 

J-CLIL office: ​Sasajima’s Study Room

Toyo Eiwa University

7207, Bld. 7, 32 Miho, Midori, Yokohama 226-0015

secretariat@te-clil.jp

​2017@ J-CLIL